כח הדיבור

כח הדיבור  

שילה כץ - מנהל היחידה ללימודי חוץ, גבעת ושינגטון, יועץ נישואין וזוגיות

לפני כמה שבתות (פרשת חוקת) קראנו אודות אירוע מכונן בחיי העם ובעיקר בחיי משה רבנו, מנהיג העם.

עם ישראל מתלונן בפני משה שאין מים, הקב"ה מצווה את משה לקחת את המטה, להקהיל את העם ולדבר אל הסלע שיוציא לעם ישראל מים.

משה לוקח את המטה, מקהיל את העם ומדבר קשות אליו ואז מכה בסלע פעמיים, ויוצאים מים.

הקב"ה כועס ואומר אל משה ואל אהרון, "יַעַן לֹא הֶאֱמַנְתֶּם בִּי לְהַקְדִּישֵׁנִי לְעֵינֵי בְּנֵי יִשְׂרָאֵל לָכֵן לֹא תָבִיאוּ אֶת הַקָּהָל הַזֶּה אֶל הָאָרֶץ אֲשֶׁר נָתַתִּי לָהֶם (דברים כ', י"ב)."

ומיד עולה השאלה, מדוע לדבר אל הסלע נחשב קידוש ה' ואילו הכאה נחשבת חילול ה'?

הרי אם היה ניתן לראות בעינינו מישהו מוציא מים מסלע בדיבור או לחילופין בהכאה, האם נרגיש איזשהו שוני בנס העצום?

מה מקדש שם שמיים יותר בדיבור לסלע לעומת הכאה בסלע?

ידועים המדרשים העומדים על הנקודה הזאת האומרים ששיטת ההנהגה של המדבר אשר הייתה במהותה ניסית, ואשר כללה ניסים יומיומיים (מן , באר צמוד למים, ענני הכבוד ששמרו על המחנה, לבוש שלא התבלה, ועוד), פחות מתאימה לדור הנכנסים לארץ. לקראת הכניסה לארץ שיטה זו צריכה להיפסק ותחתיה צריכה לבוא שיטה של הנהגה ארצית יותר הכוללת דיבור, דו שיח, ושכנוע.

ואני רוצה להוסיף:

בציווי הראשוני של הקב"ה למשה נאמר, "קַח אֶת הַמַּטֶּה וְהַקְהֵל אֶת הָעֵדָה אַתָּה וְאַהֲרֹן אָחִיךָ וְדִבַּרְתֶּם אֶל הַסֶּלַע לְעֵינֵיהֶם וְנָתַן מֵימָיו וְהוֹצֵאתָ לָהֶם מַיִם מִן הַסֶּלַע וְהִשְׁקִיתָ אֶת הָעֵדָה וְאֶת בְּעִירָם (במדבר כ',ח')."

אמנם, בפעולה של משה עצמה נאמר, "וַיָּרֶם מֹשֶׁה אֶת יָדוֹ וַיַּךְ אֶת הַסֶּלַע בְּמַטֵּהוּ פַּעֲמָיִם וַיֵּצְאוּ מַיִם רַבִּים וַתֵּשְׁתְּ הָעֵדָה וּבְעִירָם (במדבר כ',י"א)."

ההבדל בין שני המקרים הוא שבדיבור אל הסלע – או בדיבור אל כל אדם אחר – ניתנת לעומד מולך האפשרות להוציא את "מימיו" – להוציא את מה שהוא שלו – המיוחד רק לו. על ידי דו שיח, הסבר, ושכנוע ניתן להפיק מהאחר את מימיו שלו, את הייחודיות שלו, את מה שהוא – ורק הוא – יכול לתת.

לעומת זאת, על ידי מכה אפשר להוציא מהאדם שמולך רק את מה שאתה רוצה שיוציא, אבל זה לא יהיה שלו עצמו.

בזוגיות וכן בהורות ניתן לקבל את מה שאתה מבקש בדרכים רבות ושונות. אין כמו לזכות ולקבל מהאהובים לך את בקשתך בדרך של דיבור ושיחה, כאשר אז הם יתנו מעצמם, הם יתנו את עצמם, והם יתנו את כל כולם.

כוח הדיבור הוא הכוח שבו ניחן ונבדל האדם הראשון מכל חיות הארץ. "וַיְהִי הָאָדָם לְנֶפֶשׁ חַיָּה (בראשית ב', ז')" על פי תרגום אונקלוס, האדם נהיה "לְרוּחַ מְמַלְּלָא."

אנו כבני זוג וכהורים חייבים להשתמש בכוח זה של דיבור על מנת לייצר שותפות אמיתית ואווירת הבנה, קבלה ונתינה בין בני הזוג ובין כל בני המשפחה, ומשם גם לכל בני החברה. מתוך שיח זה כל אחד ואחת יגלה את כוחותיו הפנימיים.


הכותב הינו בעל קליניקת "מיזוג" – זוגיות. העצמה. התחדשות.
מעביר הרצאות וסדנאות, לזוגות, רווקים ורווקות.
לתגובות: 054-7002069 / meezoog1@gmail.com