בית לחם

בית לחם

שילה כץ - מנהל היחידה ללימודי חוץ, גבעת ושינגטון, ויועץ נישואין וזוגיות

סיבות רבות יש לפירוק ופירוד של מוסד הנישואין: סיבות בריאותיות, חוסר התאמה, חוסר נאמנות, שעמום, בעיות פרנסה, סיבות דתיות, ועוד.

לעומת זאת, לבניין הזוגיות יש (לפחות) שני עוגנים קרדינליים שהינם הבסיס של קיום זוגיות ומשפחה:

  1. בית - מקום  פיזי +  קשר, חיבור, אהבה.
  2. לחם - פרנסה, עשייה.

בתקשורת מדווחים על כך שבשל משבר הקורונה כבר יש סימנים לכך שמספר מקרי הגירושין והסכסוכים בין בני זוג יגבר ויגדל משמעותית. הבה נדון בעניין!

כולנו מכירים את המספרים המבהילים של מאות האלפים של ה'מובטלים החדשים' בשל משבר הקורונה: שכירים שהוצאו לחופשה ללא תשלום (חל"ת) או לחופשה, ולא בטוח שיחזרו למקום עבודתם, עצמאיים שנאלצו לצמצם ו/או לסגור זמנית את עסקיהם עד יעבור זעם, ואשר יוכלו לחזור (לאט, לאט) לשגרה, משפחות בהם שני בני הזוג מצאו עצמם ללא עבודה או בעבודה חלקית – ברור שמטה לחמם של כל האנשים האלה נסדק אם לא נשבר.

אצל משפחות רבות גם הבית הפיזי-המשפחתי-הרוחני קיבל תפנית ושינוי משמעותי ביותר בימי הקורונה. מימי השגרה בהם בני הזוג בדרך כלל נפגשו לזמן כלשהו בבוקר ואחר כך בשעות הערב, המציאות הזוגית הפכה למצב בו הם שוהים יחדיו בבית במשך ימים ואף שבועות. פתאום כל יום - וכל היום - נמצאים ביחד. כיצד פועלים? מה עושים? איך מתנהלים?

במצבים אלה על בני הזוג לזכור ולהיזכר שוב ושוב, מה בתחילה חיבר ביניהם? למה מלכתחילה התאהבו? מה מצאו האחד בשנייה שגרם להם לאהוב אחד את השנייה? מה גרם לברק בעיניים ולרטט בלב? למה רצו למסד את הקשר ביניהם?

הרי לא בגלל הכסף, הקריירה, המעמד, וגם לא בגלל המראה. כל אלה הם דברים חשובים ביותר אך לא הם הסיבה שבגללה התחברו!

היו אלה דברים פנימיים של רגש, של חיבור, של אהבה בוערת, של קשר המיוחד רק להם, של רצון להיות ביחד וליצור משפחה שהביאו אותם לבנות את הזוגיות שלהם.

חשוב לזכור שגם כעת כאשר קשה והעתיד לא תמיד נראה ברור, עדיין אתם שני אנשים עם כוחות ורצונות, רגשות וזכרונות טובים מהזוגיות שהייתה לכם. אתם והילדים שלכם הם העיקר. תחזיקו חזק למה שיש לכם כי כל אחד מכם הוא העוגן של האחר/ת לקום ולהשתדל, ולחזור למה שהיה לכם לפני המשבר.

הקורונה לא תישאר איתנו לנצח, האנושות תביס אותה. חשוב להחזיק מעמד ולהחזיק האחד בשנייה ולעמוד איתן יחד מול הסופות הזמניות הללו .

אמר קהלת ברוב חכמתו, "טוֹבִים הַשְּׁנַיִם מִן הָאֶחָד אֲשֶׁר יֵשׁ לָהֶם שָׂכָר טוֹב בַּעֲמָלָם; כִּי אִם יִפֹּלוּ –הָאֶחָד יָקִים אֶת חֲבֵרוֹ, וְאִילוֹ הָאֶחָד שֶׁיִּפּוֹל וְאֵין שֵׁנִי לַהֲקִימוֹ; גַּם אִם יִשְׁכְּבוּ שְׁנַיִם וְחַם לָהֶם, וּלְאֶחָד אֵיךְ יֵחָם; וְאִם יִתְקְפוֹ הָאֶחָד, הַשְּׁנַיִם יַעַמְדוּ נֶגְדּוֹ... (קהלת ד', ט'-י"ב)"

הזוגיות היא כוח סינרגטי הנותנת לזוג כוח ועוצמה גדולים בהרבה מכוחם ועוצמתם של כל אחד מבני הזוג לבדו.

רק בשבוע החולף קראנו במגילת רות אודות אלימלך אשר יורד למואב בשל משבר הרעב  ('לחם' – פרנסה) בתקווה לשיפור. אולם במואב גם הבית  (הקשר עם  משפחה, ילדיו) של אלימלך מתרסק. נעמי ורות יחדיו מבינות את הצרה, וביחד חוזרות לעיר בית לחם, ושם בונות גם את הבית וגם את ה'לחם' עד שמתוכם יוצאת המלוכה בישראל.


הכותב הינו בעל קליניקת "מיזוג" – זוגיות. העצמה. התחדשות.
מעביר הרצאות וסדנאות, לזוגות, רווקים ורווקות.
לתגובות: 054-7002069 / meezoog1@gmail.com